Sült hurka és kolbász párolt lila káposztával és hagymás tört krumplival
2015. február 07. írta: Húsimádó

Sült hurka és kolbász párolt lila káposztával és hagymás tört krumplival

Sült hurka és kolbász párolt lila káposztával és hagymás tört krumplival

170

Azt hiszem, most egy olyan ételt posztolok ki, amit a hideg, téli Magyarország szinte minden családja rendszeresen elkészíti - ki-ki a maga tájegysége, ízlése szerint. Mégis úgy gondoltam, hogy megmutatom, hogy mi hogy szoktuk elkészíteni, enni.

Most valahogy úgy alakult, hogy csak májas hurka és kolbász volt a fagyasztóban - pedig a véres hurkát is nagyon szeretjük. Mindegy, marad ez a kétféle verzió... Van egy nagyon viharvert, közepes méretű tepsink - amiben én szinte csak hurkát és kolbászt szoktam sütni, úgyhogy megint ő érkezik a porondra. Bedobálom az öt szál alapanyagot a tepsibe, öntök alájuk egy kevés vizet, megszurkálom őket egy hegyes villával, majd a forró sütőbe tolom az egészet. Zsiradék nem szükséges, mert a kolbász úgyis enged magából - úgyhogy készíthetjük a finom káposztát.

Egy fél fej lila káposztát vékonyan felszeletelek, majd alaposan besózom és összekeverem az egészet. Egy almát kimagozok, majd szintén vékony csíkokra szeletelem őkelmét. Egy közepes lábasban barna cukrot megkaramellizálok, majd beszórom a káposztát és az alma felét - fedő megy rá, és hagyom, hogy kicsit összeessen az egész. Öntök alá egy kevés fehér bort, szórok rá őrölt fűszerköményt - és hagyom, hogy párolódjon a káposzta.

Idő közben ellenőrzöm a tepsinket, szépen sülnek a kolbászok és a hurkák - és ha igénylik, akkor még egy kis vizet is öntök alájuk.

Készüljön a köret. Jó pár burgonyát felkockázok, majd megfőzöm őket. Amint megpuhulnak, kicsit összetöröm őket villával - de úgy, hogy maradjanak bennük szinte egész darabok is. Vöröshagymát kevés olajon lepirítok, majd amikor kész van, akkor a krumplikkal összedolgozom - és össze is sütöm őket.

Lassan megpárolódik a káposzta, de még az alma másik felét is hozzáadom - és ezzel együtt hagyom rotyogni. A káposzta már puha, de mégis egy kicsit roppanós, az alma íze csodálatosan harmonizál a lila káposztával - a hurkák is kész vannak, úgyhogy tálaljunk.

A tányérral kicsit eltérek a megszokottól - és ettől még ez a hétköznapi étel is ünnepibbé tud válni. Tél van, magyarok vagyunk, imádjuk a hurkát és a kolbászt - úgyhogy éljük meg így a hagyományainkat. Vagyis együnk hurkát! :-)

124

127

129

130

133

135

137

138

139

141

142

148

150

151

152

153

163

164

170

süti beállítások módosítása