Gyömbéres, narancsos sütőtökleves pirított magvakkal
2015. február 25. írta: Húsimádó

Gyömbéres, narancsos sütőtökleves pirított magvakkal

Gyömbéres, narancsos sütőtökleves pirított magvakkal

134

Eszter barátnője adott nekünk egy jókora sütőtököt - nekem pedig már a számban össze is állt az ízvilág, amit a tányérban szerettem volna látni illetve érezni. Nem édes volt ez az aroma - mint a legutóbb, hanem sós, kakukkfüves és gyömbéres. Már csak össze kellett dobni mindezt.

A legnagyobb meló az egészben az, hogy a sütőtököt fel kell kockázni, majd jön egy narancs is, ami hasonló sorra jutott. A lábasban felolvasztom a vajat, megdinsztelem a hagymát, majd jöhet a sok-sok tök és a feldarabolt narancs. Öntök alájuk egy kevés alaplevet, utána pedig fedő alatt hagyom párolódni a levesünket.

Só, bors nem hiányozhat, a leves karakterét pedig a kakukkfű adja, amit gazdagon beleszórok a lébe. Kezdenek szétfőlni a tök kockák - úgyhogy jöhet még egy adag alaplé, majd a botmixer. Simára és homogén állagúra dolgozom a levest, majd utolsó fázisként friss gyömbért reszelek bele, illetve néhány csepp olívával is izgalmasabbá teszem az egészet. Semmivel sem sűrítem, nem kell liszt, sem keményítő - az alapanyagok pont a megfelelő állagot adják. Tálalás előtt még pirítunk vegyes magvakat - és már lehet is ebédelni.

067

070

073

074

078

079

134

133

süti beállítások módosítása