Csirkehúsos, gombás rizottó
2015. április 28. írta: Húsimádó

Csirkehúsos, gombás rizottó

Csirkehúsos, gombás rizottó

049

A csirkemell, a gomba, a bor és a fűszerek harmóniája a krémes rizzsel - avagy egy könnyű ebéd elkészítése.

Hagyma és kevés fokhagyma apróra vágásával kezdem a műveletsort, majd közepesen megdinsztelem őket egy szélesebb serpenyőben. A csirkemelleket apró, egyenletes kockára vágom, majd a serpenyőben előpirítom mindegyiket úgy, hogy minden oldaluk kifehéredjen. A barna csiperkéket megmosom, majd felkarikázom nagyjából egyenletesen a fejeket - amik mehetnek is a húsok és a hagyma mellé. Sózom és borsozom az alapot, hagyom, hogy a gombák is egy kicsit piruljanak - majd érkezik a rizs.

A serpenyőben még mindig nincs hozzáadott folyadék - kivéve a kevés olajat, amin a hagyma készült. A rizsszemeknek is kell egy kis pirulás, de természetesen itt már elkezdődik a folyamatos kevergetés, ami kb 28 percig tart majd.

Először egy kevés borral öntöm fel a rizottó alapot, de mindig csak kevés folyadékra van szükség, pont annyira, amit fel is tud venni a rizs. Kevergetem, majd jön a húsleves alaplé, majd kevergetés, majd ismét egy kis bor. Fűszerként bazsalikomot, oregánót és petrezselymet használok, és ha igényli, akkor talán még egy kis sózás is jöhet.

Nem egy élvezetes meló, mert folyamatosan ott kell állni mellette,a fakanállal folyamatosan dolgozni kell - és öntözgetni az alaplevet, mert ennek az ételnek ez a lényege.

Nézem az órát, de óra nélkül is érzem, hogy kész vagyok. A fél óra letelte előtt leveszem a lángról az ételt, majd már készülhetek is a tálalásra. Nincs nagy faxni - egy mélytányérba kanalazom a gombás, csirkés rizottómat, tépek rá pár levél bazsalikom levelet, és szárított paradicsommal díszítem a művet. Érdekes ez a rizottó, mint étel. Rizs, de mégsem az, hanem valami más - krémes, de belül finoman roppanós. Szóval nagyon-nagyon finom.

007

012

014

015

019

022

021

025

028

030

033

037

041

045

051

052

süti beállítások módosítása