Alma és hagymaágyon, sörben párolt és sült csontos, bőrös karaj
2016. január 07. írta: Húsimádó

Alma és hagymaágyon, sörben párolt és sült csontos, bőrös karaj

050

A húsboltban még a szilveszter utáni kínálatban mosolygott rám egy gyönyörű, csontos, bőrős sertés karaj - amit nem volt szívem ott hagyni. Úgy szerettem volna megsütni, hogy a bőre is rajta maradjon, be is irdaltam szépen - de végén a zsír és a bőr szinte leolvadt. Sebaj, az íz olyan fantasztikus lett, hogy ez kárpótolt bennünket.

Hozzávalók:

  • 2,5 kg csontos, bőrös sertés karaj
  • 1 fej nagyobb hagyma
  • 1 alma
  • 1/2 l sör
  • 2 rozmaring ág

A hagymát megtisztítjuk, az almát kimagozzuk, majd mindkettőt felkarikázzuk. A gyönyörű karajunk bőrös felületét egyenletesen beirdaljuk - persze nagyon éles késre lesz szükség. Alaposan besózzuk őkelmét. Elővesszük az öntöttvas edényünket, majd az aljára rétegezzük a felkarikázott alkatrészeket, azután rájuk pakoljuk a beirdalt karajunkat. Bepakolunk két rozmaring ágat, azután rálocsoljuk a sört a húsra.

A sütőnk már 220 C-on izzik, úgyhogy becsúsztatjuk az edényt még fedő nélkül - és hagyjuk, hogy 1/2 óráig kicsit piruljon a bőr. Amint letelik ez az idő, lejjebb vesszük a hőfokot ( 180 C ), és rátesszük a fedőt. A húst annyi ideig kell párolni, ahány kiló - vagyis 2,5 órára tervezem a teljes projektet. 

Félidőnél hozom a maghőmérőt, de csak 70 C-on körül járunk, úgyhogy még visszateszem puhulni őkelmét. A két óra letelte után leveszem a fedőt - és látom, hogy a háj és a bőr önálló életet indított, vagyis levált a húsról. No para, ott marad a hús mellett minden - és immár fedő nélkül lesütöm a húsunkat.

A maghőmérő már 82-85 C-ot mutat, úgyhogy kész vagyunk. A hús szemmel láthatóan omlós, az illat brutál jó. A rozmaring és az alma illata vegyül a sült húséval, úgyhogy hagyjuk pihenni a karajt.

A végeredmény olyan puha lett, hogy a csontokat kézzel le tudjuk fejteni, azután már szeletelhetjük is. De őszintén a legjobb íz és állag másnap, a hűtőben állás után jön: egy könnyű salátával olyan vacsorát rittyentünk belőle, hogy megszólal. Ha pedig soknak tűnik a megmaradó húsmennyiség, akkor figyeljetek, mert a következő két ételem alapja is ez lesz. 

001

004

005

007

008

009

012

018

036

046

048

050

 

És milyen étel készíthető ebből az alaphúsból? Íme:

Reggeli melegszendvics fantázia

 

 

Ha még nem like-oltad a Húsimádó oldalt, itt megteheted... 

facebook.jpg

süti beállítások módosítása