Hozzávalók:
- 10 szál sárgarépa
- 2 fej vöröshagyma
- 1/2 kk őrölt kurkuma
- 1 kk friss gyömbér reszelve
- 1/2 kk őrölt kömény
- szerecsendió reszelve
- 3 babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 1/2-1 dl tejszín
- 1,5 liternyi víz
A két fej hagymát és a fokhagymákat megtisztítjuk, majd géppel apró darabokra vágjuk mindet, és egy lábasban vajon és oliván elkezdjük dinsztelni az egészet. A megtisztított és felkarikázott répákat szintén a lábasba dobáljuk, majd a hagymával együtt pirítjuk őket. Ennek az a jelentősége, hogy némileg karamellizálódjanak a répa karikák, ezáltal az ízük is intenzívebb legyen.
Amint érezzük és látjuk, hogy a répák már pirulnak, akkor reszelünk friss gyömbért, illetve érkeznek a szárított fűszerek: kurkuma, kömény, bors és só, majd szerecsendiót is reszelünk bele. Dobunk a fűszerek mellé babérleveleket, amik aztán majd ki is kerülnek a léből. Felöntjük az egészet vízzel - vagyis nem kell bele alaplé. Fedő kerül a lábasra, majd főzzük a levesünket.
Kóstolás következik, ha szükséges, akkor még sózunk, borsozunk - és megnézzük, hogy mennyire puhult meg a répánk. Ha már okés, akkor érkezik a botmixer, majd tejszín, amivel még összerottyantjuk a levesünket.
Vékony vajon lepirítunk mindkét oldalán néhány kenyér háromszöget, és már tálalhatunk is.