A napokban láttam egy videót, ahol egy tábla csokoládét hasonló módon sütöttek meg - ami nekem jó inspirációt adott ehhez az ételhez. De mit is tegyek bele? Legyen csirkemell, mert azt klasszul lehet fűszerezni, na meg tegyünk rájuk félbevágott kelbimbókat - és szinte kész is az ötlet. No lássuk, hogy is készült...
Hozzávaló 2 rácsos rúd elkészítéséhez:
- 2 x 27 dkg leveles tészta
- kb 20-25 dkg csirkemell
- kb 30-35 dkg kelbimbó
- kb 2 ek mascarpone
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 2 ek szezámmag vagy lenmag
- só és bors
- szárnyas fűszerkeverék a fűszerész-től
- vagy paprika, bors, kömény, koriander, mustármag, hagyma, petrezselyem, fokhagyma
A kelbimbókat megtisztítjuk, leszedjük a felső levélkéket, majd fokhagymákat pucolunk, szétnyomjuk őket a kés lapjával és apróra fel is daraboljuk mindet. Sós, zubogó vízbe tesszük a fokhagymákat, majd a kelbimbókat is. Klasszul megpároljuk a zöld golyókat, majd leszűrjük őket - és kitesszük a hidegre, hogy ne a forró elemeket kelljen majd szétvagdosni.
A csirkemelleket hosszában felvagdossuk úgy, hogy nagyjából egyenletes szeletek legyenek - de azért nem kell túlspilázni a dolgot, mert a végén még szétvagdossuk őket. Nos beszórjuk a húsokat a szárnyas fűszerkeverékünkkel, vagy a fentebb felsorolt fűszerekkel, és vékony olajon elősütjük a húsokat. A fűszerek illata belengi a konyhát, a pavlovi reflex-ek működnek, vagyis egyre éhesebbek vagyunk.
Ahogy elkészültek a csirkemellek, a deszkán fél ujjnyi darabokra vagdossuk őket. Kiterítjük az első leveles tésztát, majd nagyjából téglaalapú területre pakolgatjuk a mell darabokat. A közel homogén felületet megkenjük egy kis mascarpone-val, vagy akár besamellel is - de nekem most nem volt kedvem besamell-t készíteni.
A krémre rápakoljuk a félbevágott kelbimbókat, ami kb 3x8 sort fog eredményezni a végén. A leveles tésztát a fotók szerint éles késsel bevagdossuk, majd felváltva egymásra lapoljuk a csíkokat.
Tojással lekenjük a tésztát, majd valamilyen magokkal megszórjuk - és már mehet is a tepsi a sütőbe. 180-200 C-on készre sütjük a rudat, majd biztos, ami biztos, csinálunk még egy hasonló projektet.
Mi már melegen megesszük az egyik rácsos tészta csodánkat, de a másikat másnap, hidegen kóstoljuk. Mondhatom, mindkettő nagyon király lett - érdemes kipróbálni.
Ha szeretnél értesülni a friss posztjaimról, akkor a facebook oldalunkhoz nyomj egy like-ot.