Pünkösdkor a baráti társaságunkkal Tokajban és a környékén voltunk, ahol a borkóstolók mellett finomabbnál finomabb ételeket ettünk. Az egyik borkóstoló a Degenfeld birtokon volt, ahol azután az étteremben meg is ebédeltünk. Ott ettem először paszternák levest, ami inspirált ennek az ételnek az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 3 db paszternák
- 3 db burgonya
- 2 db vöröshagyma
- 1 liter alaplé
- só, bors
- tejszín
- 1 zacskó fagyasztott tenger gyümölcsei mix
- fél citrom
A két vöröshagymát apróra daraboljuk, majd fedő alatt vajon elkezdjük dinsztelni. A méretes paszternákokat megpucoljuk, majd két és fél darabot felkockázunk, a maradék fél gyökeret pedig vékony csíkokra szeleteljük. A felkockázott paszternákokat a hagymára dobjuk, majd egy kevés alaplével hagyjuk őket puhulni. Közben megpucoljuk a burgonyákat is, amik feldarabolás után szintén mehetnek a lábasba. A maradék alaplevet hozzáöntjük a leveshez, sózunk, borsozunk, és hagyjuk a fedő alatt puhulni az alapanyagokat.
Kóstolgatunk, és amikor már puha minden alapanyag, akkor botmixerrel homogén állagúra dolgozzuk a levest, majd tejszínnel simábbá varázsoljuk az állagát.
Egy serpenyőben vajon lepirítjuk, pároljuk a tenger gyümölcsei mix-et, amit citrommal locsolgatunk. Egy másik serpenyőben vékony olajon kisütjük a paszternák lapocskákat, amik ezután a sütés után olyan koncentrált ízélményt adnak, ami lenyűgöző.
Tálaláskor a rákokat, a kagylókat a mélytányér közepére halmozzuk, majd egy kiöntő edényből ráöntjük a forró levest, és rádobálunk néhány chips-et. A paszternák kicsit édesebb íze nagyon harmonikus a tengeri finomságokkal, a chips pedig felteszi a koronát erre a levesre.
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: