Ha barátok jönnek hozzánk vacsorázni, akkor mindig ki szeretnénk tenni magunkért. A múltkori nagy baráti vacsoráról az egyik házaspár igazoltan hiányzott, úgyhogy volt mit bepótolni. Szerettem volna egy különleges levest és főételt eléjük tenni - amihez Eszter adott egy jó ötletet. A leves a képen látható tormakrémleves volt, a főétel pedig egy citrusos pácban érlelt, grillezett sertéstarja lett. Következzen hát a leves...
Amire szükségünk van, az egy méretes torma szál, amit meghámozunk, majd apró lyukú reszelőn lereszelünk. Én a nagyobb teljesítményű robotgépünket használtam, mert a múltkor egy sima reszelőn dolgoztam - és hát könnyeztem is rendesen. Könny azért most is volt, de gyorsabban túlestem az egészen.
Amint lereszeltem az egész tormát, azután rögtön egy teljes citrom levét bele is nyomtam a tálba, majd összekevertem a két összetevőt. A csípős aroma szinte azonnal eltűnt - vagyis a citrommal be is tudjuk állítani a tormaleves későbbi erősségét.
Egy lábasban vajat olvasztottam, majd liszttel krémes állagúra kevertem fel, aztán egy kicsit pirítottam a kombót. Kevés vízzel öntöttem fel a lisztes alapot, majd jöhetett a citromos reszelt torma - amit el is kezdtem főzni. A levesalapba só és a Fűszerész által forgalmazott citromborsot szórtam, majd két evőkanál barna cukrot - amivel nagyjából beállítottam a végleges ízvilágot. Felöntöttem a lábast kb 1,5 liter alaplével - és hagytam, hogy összeérjenek az ízek, puhuljanak a tormaszálak.
Amint már úgy éreztem, hogy összeállt az ízvilág, akkor botmixerrel simára és homogén állagúra dolgoztam össze a levest, majd tejszínnel is finomítottam rajta. Hagytam még egy-kettőt rottyanni, majd a sajt chips-ek elkészítése következett.
Még sohasem készítettem így sajtot, és először sütőben, sütőpapíron akartam elkészíteni - de a neten olvastam, hogy simán serpenyőben is könnyen elkészíthető a chips. Elővettem az egyik teflonos serpenyőnket, nagyon vékony olajra pedig rászórtam a reszelt sajtot, majd egy nagyjából egyenes formát alakítottam ki belőle.
Hagytam, hogy kicsit összepiruljanak a sajtszálak, majd egy spaklival finoman átfordítottam a sajtcsíkot. Kis pirulás után egy pálinkás pohár segítségével hengereket alakítottam ki a sajtból, majd hagytam őket kihűlni.
Tálaláskor a tányér közepére raktam a sajt chis-et, tettem bele madársalátát, jó néhány chili szálat a Fűszerésztől - majd egy kiöntőből ízlésesen feltöltöttem a tányért forró tormalevessel.
Ha az sikernek minősül, hogy a vendégek a telefonjaikkal rögtön fényképezik a levesemet - akkor nagy sikerem volt. Ja és ízlett is Nekik... :-)
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: