Sültkarfiol főzelék - avagy egy csúnya, de finom próbálkozásom
2016. október 13. írta: Húsimádó

Sültkarfiol főzelék - avagy egy csúnya, de finom próbálkozásom

IMG 0535

Többször szokták tőlem kérdezni, hogy szoktam-e bénázni, vannak-e időnként mellényúlásaim? Hát hogyne. Most is egy olyan ételt hozok, ami nem lett a fine dining mintapéldánya - de azért csak felvállalom. Igen, nem lett szép, de azért az íze finom, összetett és különleges lett... :-D

Az egy fej karfiolt rózsáira szedtem, majd egy edényben olaj, só, paprika és chili keverékével összekevertem. A rózsákat én grillrácsra tettem, de természetesen ugyanezt a műveletet sütőpapíron, konyhai sütőben is elvégezhetjük. Míg a karfiolok megkapják azt a karamellizált ízt, ami különlegessé teszi ezt a főzeléket, addig egy lábasban felteszem az apróra vágott hagymát vajon dinsztelni. 

IMG 0488

IMG 0490

IMG 0491

IMG 0493

IMG 0496

A fedőt levéve kevés alaplével öntöm fel a hagymát, néhány gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát adok az alaphoz, majd szintén fedő alatt hagyom, hogy szétfőjön a hagyma. Só, bors, őrölt gyömbér, őrölt kömény, szárított petrezselyem és bazsalikom megy még bele, majd ránézek a karfiolokra.

IMG 0498

IMG 0500

IMG 0501

IMG 0505

IMG 0506

Ők már szépen pirulnak, úgyhogy az egyharmadukat a lábasba dobom. Két kisebb burgonyát pucolok, majd kicsire kockázok - és ezek is mennek a lábasba. Hagyom hogy a krumplik és a karfiolok megfőljenek - majd egy botmixerrel összedolgozom a főzelék alapot.

Végső fázisként a maradék kétharmadnyi, aranybarna karfiolt is a főzelékbe dobálom - és még hagyom kicsit összefőni a sűrű alappal. 

IMG 0519

IMG 0523

IMG 0525

IMG 0535

Most már tudom, hogy nem csak az ízre, hanem a látványra is jobban kellet volna gyúrnom - de a következő főzelékem már ígérem jobb lesz. :-) 

süti beállítások módosítása