Többször szokták tőlem kérdezni, hogy szoktam-e bénázni, vannak-e időnként mellényúlásaim? Hát hogyne. Most is egy olyan ételt hozok, ami nem lett a fine dining mintapéldánya - de azért csak felvállalom. Igen, nem lett szép, de azért az íze finom, összetett és különleges lett... :-D
Az egy fej karfiolt rózsáira szedtem, majd egy edényben olaj, só, paprika és chili keverékével összekevertem. A rózsákat én grillrácsra tettem, de természetesen ugyanezt a műveletet sütőpapíron, konyhai sütőben is elvégezhetjük. Míg a karfiolok megkapják azt a karamellizált ízt, ami különlegessé teszi ezt a főzeléket, addig egy lábasban felteszem az apróra vágott hagymát vajon dinsztelni.
A fedőt levéve kevés alaplével öntöm fel a hagymát, néhány gerezd vékonyra szeletelt fokhagymát adok az alaphoz, majd szintén fedő alatt hagyom, hogy szétfőjön a hagyma. Só, bors, őrölt gyömbér, őrölt kömény, szárított petrezselyem és bazsalikom megy még bele, majd ránézek a karfiolokra.
Ők már szépen pirulnak, úgyhogy az egyharmadukat a lábasba dobom. Két kisebb burgonyát pucolok, majd kicsire kockázok - és ezek is mennek a lábasba. Hagyom hogy a krumplik és a karfiolok megfőljenek - majd egy botmixerrel összedolgozom a főzelék alapot.
Végső fázisként a maradék kétharmadnyi, aranybarna karfiolt is a főzelékbe dobálom - és még hagyom kicsit összefőni a sűrű alappal.
Most már tudom, hogy nem csak az ízre, hanem a látványra is jobban kellet volna gyúrnom - de a következő főzelékem már ígérem jobb lesz. :-)