Egzotikus, chilis kacsaleves
2018. augusztus 21. írta: Húsimádó

Egzotikus, chilis kacsaleves

IMG 8121

IMG 8124

Hozzávalók ( 6-8 főre )

  • 3 fél kacsamell
  • 2-2,5 l alaplé
  • víz
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 15-25 dkg siitake gomba
  • 35-40 dkg csiperke
  • 2 szál fahéj
  • 4-5 egész csillagánizs
  • 8-10 db szegfűbors
  • 1 kk szárított chili
  • 1 ek szárított vagy friss koriander
  • 1-3 csepp Hot pepper sause (GABKO)
  • friss gyömbér
  • 3-5 szál újhagyma
  • 10-12 db fürjtojás
  • 1/2 zacskó üvegtészta
  • 4-5 ek retkcsíra
  • 1 lime leve
  • só és bors
  • én terveztem még sárgarépa csíkokat is, de a végén úgy gondoltam, hogy ennyi összetevő éppen elég lesz :-)

IMG 8020

IMG 8027

IMG 8064

Elsőként a kacsamellek bőrős felületét szépen beirdalom, úgy mint amikor rozé kacsamellet készítünk. Szárazra törlöm a felületüket, majd saját zsírjukon elősütöm őket úgy, hogy néhány gerezd megroppantott fokhagymát is közéjük szórok. Amint aranybarna a bőr, akkor fordítok rajtuk.

IMG 8033

IMG 8036

IMG 8039

IMG 8042

Ugyanebben a serpenyőben elősütjük a vékonyan  felszeletelt siitake gombákat - de nem kell túltolni a sütést, csak szép kérget kapjanak a gomba szeletkék. A csiperkével ugyanezt a műveletet is elvégezzük. Biztos lehetne együtt is ezt a két műveletet végezni, de úgy gondoltam, hogy a kétféle gomba más-más idő alatt készül el, így nem kockáztattam.

IMG 8048

IMG 8072

IMG 8073

A nagyobbik lábasunkban felolvasztom a fagyasztott alaplevünket, majd beleszórom a fűszereket és a kacsamelleket. Az alaplevet sózom és borsozom, majd addig hagyom, hogy gyöngyözzön, amíg a kacsa és a fűszerek íze át nem járja - illetve amíg a kacsahús omlós nem lesz.

IMG 8075

IMG 8064

A húsokat a leveskéből kiszedjük, majd hajszál vékonyra szeleteljük őket. A fűszereket egy szűrővel kihalászgatjuk vagy klasszikusan leszűrjük.

Míg a leves készül addig a fürjtojásokat megfőzzük. 12-15 percig forró vízben főzzük a kicsi pöttyösöket, majd jéghideg vízben sokkoljuk őket, hogy könnyebb legyen a héjuk leszedése. 

IMG 8086

IMG 8096

Mi is hiányzik még? Ja a tészta. Egy tányérban a rizstésztát leforrázom, majd lassan a terítés felé fordulhatunk.


IMG 8102

A mélyebb leveses tányérba pakolunk felcsíkozott újhagymát, gyömbér csíkocskákat, retekcsírát, kétféle gombát, teszünk bele még üvegtésztát és fürjtojást is - na persze a kacsamell szeletkékről el ne feletkezzünk. Az összetevőket meglocsoljuk egy kis lime lével, esetleg csöppentünk rájuk a chili szószból is - majd jöhet a tűzforró leves, amit ráöntünk.

IMG 8077

IMG 8081

IMG 8082

IMG 8085

IMG 8093

IMG 8095

IMG 8104

IMG 8108

IMG 8109

IMG 8115

Hogy milyen? Nos azt csak akkor tudhatod meg, ha Te is kipróbálod, lefőzöd a receptet ( vagy meghívatod magad hozzánk - de ez utóbbira kisebb az esély... )

Jó főzést, jó étvágyat! 

IMG 8130

IMG 8125

IMG 8121

süti beállítások módosítása