Ahogy az előző posztban jeleztem, nem csak édes, hanem húsos verziót is készítettem a chimichangából - és ez a recept most következik.
Már az elején szeretném elmesélni a főzés és maga az ebéd élményét. Már amikor a konyhában tüsténkedtem - és szokásomhoz híven kóstolgattam is - szóval a koriander, a fehérhagyma, a poblano és a fűszerek visszahozták a közép-mexikói élményeket. Amikor Eszterrel leültünk ebédelni, akkor pedig tényleg beütött az íz és az illat, ha becsuktuk volna a szemünket, akkor szinte Puebla főterén éreztük magunkat...
Nos az érzelmi töltet után jöjjenek a tények.
Hozzávalók:
- 40 dkg darált marhahús
- 2-3 fej fehér hagyma
- 2-3 poblano paprika
- 1-2 fej kaliforniai paprika
- 1-2 fej kápia paprika
- 2-3 paradicsom
- 1-3 gerezd fokhagyma
- 1 marék friss koriander
- só és bors
- 1 ek római kömény
- fél citrom vagy lime leve
- 1-1,5 dl paradicsom sűrítmény
- ízlés szerint chili vagy chili szósz
- 6-8 kukorica tortilla lap
- olaj
A tennivalók:
A hagymákat megpucoljuk, majd szép és egyenletes kockákra vágjuk. Az elkészült halmot megfelezzük - az egyiket máris egy kisebb tálba pakoljuk.
A darált húst egy serpenyőben lepirítjuk, de nem kell hozzá sok olaj, mert tényleg az a lényeg, hogy szépen kifehéredjen majd lepiruljon a hús. Közben sózzuk borsozzuk, mehet rá az összes római kömény - majd kevergetés következik. Ha már alakul a darálthús, akkor öntünk hozzá paradicsom sűrítményt, majd beállítjuk a kívánt állagot.
A hagymához hasonlóan feldaraboljuk a paradicsomokat és az összes paprikát is, majd a zöldségek egy részét a kis tálkába pakolgatjuk - amibe megy még friss, tépett koriander levél és lime leve is. Ez lesz az egyik kísérő a chimichanga mellé, de adhatunk még hozzá guacamolet, vagy bármilyen salsát is.
Szóval a húsunk már megpuhult, a paradicsom és a fűszerek mellé pedig most jönnek a zöldségek. Tehát hagyma, paradicsom és mindenféle paprika kocka megy a húshoz - na meg egy rakás friss koriander is. Nem kell szétfőzni a zöldségeket, csak egy kicsit kell megkapatni a tűzzel - a lényeg az, hogy roppanós maradjon az állaguk. Kóstolgatunk, majd fűszerezünk ha kell, persze ki ne felejtsük a chilit sem.
Következő fázisban már töltjük a tortilla lapokat. Kb 2-2,5 evőkanál húsos anyagot pakolunk a lapok közepére, majd feltekerjük őket, a végén pedig hústűvel vagy fogpiszkálóval összetűzzük.
Ha minden kis burrito csomag elkészült, akkor forró, de tényleg forró olajban készre sütjük.
Tálaláskor mindenki kap egy kis salsa szószt, guacamole-t vagy az általunk is elkészített hagymás, korianderes salátát - majd mindenki kézzel eszegeti a chimichangákat.