Szoljanka leves - ahogy én csinálom
Ezt a levest már elkészítettem egyszer-kétszer, de egy kicsit mindig más volt, azért, mert a beltartalmat elég lazán kezeltem. Most például maradt vagy három sült csirkecomb, amelyek már a hűtőben vártak valakire aki elfogyasztja őket, de jelentkező nem volt. Így átformáltam őket, lett belőlük szoljanka leves.
Hivatalosan ez egy orosz étel több féle húsból, melyet én így egy kicsit megvariáltam. Gyakorlatilag készítettem egy sima zöldség leves alapot ( hagyma, vaj, párolás, fehér répa, karalábé, répa, stb ), majd vékonyra szeletelt savanyú uborka is ment bele - ez adta meg a spéci, savanykás ízt. Közben a kolbászt felszeleteltem, majd ez is ment bele, illetve a csirke combok is - amelyeket kicsontoztam és szintén csíkokra vágtam. ( Egerben, a Szantofer étteremben az üzletvezető Attila korábban azt mesélte, hogy ők savanyú káposzta kevés levével savanyítják finoman. Amikor a belvárosban dolgoztunk, akkor elég sokat ebédeltünk Attiláéknál, és én mindig nagy szeretettel rendeltem ezt a levest. Én most a savanyítást az uborka levével tettem - a nejem javaslatára. De olvastam olyan receptet is, ahol citrom lével csinálták ugyanezt - de nekem az idegen volt. ) Szóval főzzük a leveskét, közben persze fűszerek, só, bors, miegymás. Ha már puhák a zöldségek és a kolbász, akkor már lehet is tálalni. Igény szerint mehet rá egy kis tejföl, de ez akár el is maradhat. Nagyon finom, tartalmas, kicsit savanykás leves, akár másnapos gyomorra is.