Csirkecombok fokhagymás, mustáros mártásban sütve
2013. szeptember 16. írta: Húsimádó

Csirkecombok fokhagymás, mustáros mártásban sütve

Csirkecombok fokhagymás, mustáros mártásban sütve

073
Bizonyára aki már nem először jár a blogomon, az látja, hogy a csirkehúsokat nagyon szeretjük, legyen mell, szárny, comb - mi minden formában kedveljük. Mivel sokszor ez van az asztalon, így sok-sok variációt ki kell próbálni, kísérletezni, mert azért megunni nem szeretnénk. Így voltam ezzel most is, valami új ízre vágytam, olvasgattam, agyaltam - és ez lett belőle.

A csirkecomboknak az a nagy előnye, hogy viszonylag könnyen elkészíthetők, ízük elég semleges, így egy karakteresebb ízesítéssel csuda dolgokat ki lehet belőlük hozni. A most elkészített ebéddel ugyanez a helyzet, először csak simán szinte készre sütjük a húsokat, majd egy karakteres mártással együtt összesütjük. Az első fázis tehát a csirkecombok beirdalása, melyet a bőr nélküli oldalon teszünk meg úgy, hogy a csont mellett és arra keresztben is mélyebb vágásokat teszünk, sózzuk és ízlés szerint fűszerezzük. A beirdalt combokat nagyobb serpenyőben először a bőrös felén, majd megfordítva vékony olajon sütjük, lehetőleg közepes lángon, a nagy trükk pedig az, hogy az olajba vagy 3-4 gerezd összetört fokhagymát is tegyünk bele - ezzel megalapozzuk a későbbi ízeket is. A cél az, hogy a bőr szépen meg is piruljon, a sütőben pedig csak befejezzük a folyamatot.

A második etap a mártás elkészítése: tejföl, bele mustár, apróra vágott vagy tört fokhagyma és bors összekeverve, összedolgozva. Egy jénai tálat kikenünk vajjal, majd a mártás felét belekenjük a tál aljába, jönnek a csirkecombok úgy, hogy a bőrös felük legyen felül. A mártás másik felét rákenjük a csirkékre - és már mehetnek is a sütőbe, 180-200 C körüli hőmérsékleten. 10-15 perc, addig elkészül a saláta ( amit Eszter gyártott ) illetve közben egy kis krumplipüré is összeáll - és már ülhetünk is ki az őszi napsütésben a népes famíliával a teraszra, élvezzük a fokhagymás, mustáros ízeket, a finom salátát, kortyolgatjuk a Korona Borház rosé-ját. Viszonylag gyors, könnyű és újszerű íz - sikerét mi sem bizonyítja, mint hogy másnap "komoly" viták tárgya, hogy kié legyen a két megmaradt comb...

029

039

040

049

058

062

072

078

süti beállítások módosítása