Bolognai cannelloni répával, gombával
2014. március 17. írta: Húsimádó

Bolognai cannelloni répával, gombával

Bolognai cannelloni répával, gombával

708

Tortellini, ravioli, spagetti, lasagne - ezek mind nagy népszerűségnek örvendenek nálunk. Most szintén egy olasz tésztafélével próbálkozunk, ez a nagy méretű, tölthető tészta henger - a cannelloni.

Hogyan készül? Eleve venni kell vagy készíteni cannelloni tésztát - mi most simán megvettük, mert nem biztos, hogy belevágtunk volna a saját készítésbe. A beltartalom azonban már a szokásos, ismert bolognai alap készítésével történik: vöröshagyma és sok fokhagyma olajon megpirítva egy nagyobb serpenyőben, majd beleforgatjuk a sertés és marha darált húsokat. Közepes lángon szépen kifehérítjük a húsokat, majd reszelünk bele egy vagy két szál répát. Só, bors, bazsalikom, petrezselyem, oregánó alkotja a fűszerezést, melyeket egyenletesen eldolgozunk.  Következik a paradicsom vagy a paradicsom püré - nálunk ez Eszter paradicsom alapja, ami igazán teljessé teszi az ízeket. Hagyom rotyogni a tölteléket, és lassan már kész is lesz. De hiányzik még bele valami: a gomba. Apróra vágott csiperkét vágtam bele, ezzel még jobbá és zamatosabbá vált a bolognai alapunk.

Kivajazok egy nagy kerámia tálat, majd elkezdem tölteni a tészta hengereket. Gondolkodtam hogy csinálok egy kis zsákot, amivel majd betöltöm a tészta hengerekbe a szószt, de rájöttem, hogy egy kiskanállal is simán és elég gyorsan megoldható a feladat. Tehát kanalazok, és pakolgatom egymás mellé a megtöltött hengereket. Lassan kész egy szint, úgyhogy még besamelt kell gyártanom.

Egy közepes lábasban három kanálnyi vajat olvasztok, majd három kanál lisztet keverek benne simára. Kb fél liter tejet dolgozok bele csomómentesre, majd finoman főzöm az egészet, amikor már kezd besűrűsödni, akkor megy bele még egy tojás, kevés reszelt sajt - és kész a mártás. Hagyjuk, hogy legyen egy kicsit hígabb, mint máskor, mert ez az étel ezt kívánja.

Szóval a besamel felét rá és körbeöntöm az első rétegre, majd jön a következő cannelloni réteg, és rá megint besamel. A tetejét meglocsolom még paradicsom szósszal vagy pürével - na meg sajttal - és már mehet is az egész a sütőbe. 30-35 perc, és már lehet is tálalni.

Tartalmas, látványos és nagyon finom étel, az íze és az illata elhozza az olasz kirándulások élményét.

670

671

672

673

675

685

684

677

678

679

681

683

686

687

688

689

690

691

705

708

709

süti beállítások módosítása