Csirkepaprikás újraértelmezve
2014. április 28. írta: Húsimádó

Csirkepaprikás újraértelmezve

Csirkepaprikás újraértelmezve

224

Reggel, amikor lejöttünk reggelizni a tévében egy főzős műsor volt, ahol a budai Alabárdos étterem séfjével zajlott egy riport, ami hirtelen nagyon lekötött. Több érdekes étel és művelet mellett ez az étel elkészítése volt a téma, melyet megpróbáltam a magam módján elkészíteni. Köszönet a séf úrnak a receptért.

Az első fontos eltérés a hagyományos csirkepaprikáshoz képest, hogy itt kicsontozzuk az áldozatot. Én csirke felső combbal dolgoztam, úgyhogy nekiestem a műveletnek. Fontos momentum, hogy a csontokat nem dobjuk ki, elsősorban azért, mert ugyanúgy beletesszük a húsok mellé főni őket, hogy az íz és kísérő anyagok megjelenjenek a paprikásban, másrészről két spániel vágyakozik ilyen nemes falatokért az udvaron.

A kicsontozott combokat megsózom, borsozom, majd egy tálkában olíva olaj, pirospaprika és darált zöld paprika keveréket csinálok - melyet a húsokra halmozgatok. A húsokat egy-egy fogpiszkálóval össze szurkálom úgy, hogy kis gombócok alakuljanak ki, melyeken kívül nagyjából összeér a bőr.

Készítek egy klasszikus paprikás alapot: vöröshagyma olajon megpirul, jön rá a szegedi piros paprika, majd keverés és kevés víz. Mi darált, fagyasztott zöld paprikát szoktunk ilyenkor belefőzni, melytől gyönyörű és tartalmas íz és szaft keletkezik - tehát most is ez következik. Jöhetnek a húsok és az összes csont is, majd fedő kerül az edényre, és főzöm a paprikást.

Félúton megforgatom a húsokat, hogy minden oldaluk egyenletesen főjön, majd szépen kihalászgatom a csontokat - most már tényleg csak a hús készüljön. Amikor a hús már oszlós, akkor kiszedegetem őket, kihúzom a fogpiszkálókat, és egy másik serpenyőben finoman megpirítom a bőrüket - így az is szeretni fogja, aki esetleg idegenkedik a bőrtől. A szaftot közepes lukú szűrőn leszűröm, szintén finomítva az állagot. Aki úgy szereti, az be is habarhatja tejföllel és liszttel - én nem tettem.

Kész a hús, jöhet a köret. Ez azért nagyon más, mint a megszokott, de nekünk bejött. Tehát egy tálban egy tojást felverek, hozzáadok egy villányi tejfölt, sózom, majd simára keverem. Serpenyőben palacsintaként kisütöm ezt az omlettet, és ezt a műveletet annyiszor ismétlem, ahány személyre főzök. Utána fejes salátát és káposztát vékony csíkokra vágok, majd balzsamecettel vagy ecettel és olíva olajjal összedolgozom mindet. A palacsintákra ( omlettekre ) ráhalmozom a salit, majd feltekerem mindet.

Tálalás. A köretet felszeletelem, ízlés és látvány szerint eligazítom, felrakok két húst, leöntöm szafttal és tejföllel tálalom.

140

146

151

154

155

157

158

160

163

165

166

169

170

171

173

179

197

206

210

211

216

220

 

süti beállítások módosítása