A srácok a hétvégét ismét itthon töltötték, így kézenfekvő volt, hogy hamburgert készítek - és mivel Ők még nem látták beüzemelve a grillt, így ezt is kipróbáltuk így együtt.
Ismét családi projekt volt a burger készítése, ugyanis a bucikat Eszterre testáltam. A múltkori, életem első bucijai nem voltak rosszak, de azért a profizmustól még messze jártak. Eszti úgy gondolta, hogy kipróbál egy másik receptet - és nagyon be is jött, úgyhogy le is írom nektek is:
Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 10 dkg puha vaj, 5 dkg tejpor, 1 tojás, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só, A tetejére: egy villával enyhén felvert tojássárgája.
Mivel a mostani marhanyakat csontosan sikerült megszerezni, így várt rám egy kis csontozás, lebontás - majd darálás. Miután a hentesmunkán túlestem, következett a porciózás, vagyis 15 dkg-os gombócokat gyúrtam össze egy kevés sóval és borssal. A húsgombócokat egy formába nyomogattam, majd félreraktam pihenni mindet. Egy részük frissen készül el, míg a másik rész megy majd a fagyasztóba - a srácoknak Pesten is lesz burger élményük ezáltal.
Mindeközben készítettünk egy serpenyőben karamellizált hagymát, amibe barnacukor, lila és vöröshagyma karikák kerültek - majd kíméletesen összedolgoztuk őket.
Tamás nálunk a szósz mester, akivel egy fokhagymás, joghurtos, tejfölös alapban maradtunk - ez a szósz, mártás kerül majd a megpirult bucik legaljára.
Lassan összeálltak az alapanyagok - jöhetett a teraszon a grillezés. A húspogácsák felületét vékonyan bekentem olajjal, majd ment rájuk egy kevés őrölt bors - és 120-130 C-os grillre tettem őket kettesével. Amint a húsok egyik fele már kezdett pirulni, a félbevágott bucikat is rátettem a grillrácsra, hogy roppanós, pirult legyen a belső felületük. Következett a húspogácsák másik oldalának grillezése is, majd a tálalás procedúrája jött.
A megpirult buci alsó felét megkentük a fokhagymás alappal, majd érkeztek az apróra vágott saláta darabok, ezt követte a húspogácsa a ráolvadt sajttal, majd a karamellizált hagyma - aztán majonéz és ketchup.
A végeredmény nagyon meggyőző volt: a hús kívül szépen megpirult, belül szaftos maradt - azonban nem maradt a felületük olajos, mint amikor serpenyőben dolgozunk. A bucik nagyon finomak lettek - hála Eszternek -, a mártások pedig jól kiegészítették a húsaink ízét. Szóval sikeres vacsorát tudhatunk magunk mögött, újabb verziók még majd érkeznek.