Hozzávalók (24 db golyóhoz):
- 80 dkg darált hús ( én fele-fele arányban sertés és marhahúst használtam )
- 1 ek római kömény
- 1 ek őrölt koriander mag
- 1/4 ek kurkuma
- 1/4 ek őrölt gyömbér
- 2 ek koriander levél
- ízlés szerint szárított chili
- só és bors
A fűszereket és a darált húst egy tálban összekeverjük, összedolgozzuk. Vizes kézzel közel azonos méretű, talán golflabda nagyságú golyókat gyúrunk, amiket aztán vékony olajon elősütünk. Nem szükséges teljesen átsütni, mert még a mártásban is rotyognak majd.
Míg a húsgolyók sülnek, addig felteszünk rizst megfőni, és amikor elkészül, akkor koriander levéllel megszórjuk az egészet, majd alaposan össze is dolgozzuk a két összetevőt.
Hozzávalók a mártáshoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db kápia vagy kaliforniai paprika
- 400 ml kókusztej
- 400 ml dobozos paradicsom
- 1 ek kurkuma
- 1/2 ek római kömény
- 1/2 ek őrölt koriander mag
- 1/2 ek őrölt gyömbér
- 2-3 ek koriander levél
- só és bors
- ízlés szerint chili
A serpenyőben szintén kevés olajon megpirítjuk a római köményt, a koriander magot, a kurkumát és a gyömbért - és amikor már igencsak intenzív az illat a konyhában, akkor jöhet az apróra darabolt vöröshagyma. Öntünk a hagymához a 1/2 dl vizet, majd hagyjuk, hogy a fűszerekkel klasszul összepárolódjon.
A sűrű és fűszeres alapot felöntjük kókusztejjel és paradicsommal, majd jöhet az apróra kockázott paprika, a koriander levél, a só, a bors és a chili. Úgy állítsuk be a csípősséget, hogy a végén le lángoljon a nyelvünk, de azért pikáns és enyhén csípős legyen a mártás.
Hagyjuk, hogy a mártás szépen rotyogjon, majd amikor már besűrűsödött és az ízek már szépen mutatják magukat - akkor már tálalhatunk is.
Őszintén nem egy nagy munka ez az étel, egyetlen fontos dologra kell figyelni: előtte a spéci fűszereket be kell szerezni, mert ezek nélkül elképzelhetetlen a siker. Én a fűszerek java részét a Picante Fűszerboltból szereztem be, de aki nem Egerben vásárol, annak ott a jól bevált Fűszerész webshopja.
Az Allianz elindított egy blogversenyt,melyen én is elindultam, gasztró kategóriában. Ha kedveled és követed a Húsimádó oldalt, akkor egy szavazattal jelezheted ezt az alábbi linken:
http://www.allianzblogverseny.hu/
Köszönettel: Hegyvári Zoltán