Családunk egyik nagy kedvence jön most a blogra, amiből most is nagy mennyiséget készítettem - mint mindig.
Először a karfiolt szedtem rózsáira, majd sós vízbe tettem fel őket főni.
Párhuzamosan kicsontoztam, majd felszeleteltem és kiklopfoltam a karaj szeleteket. Amint elkészültem, úgy lisztben megforgattam őket és rögtön forró olajban elő is sütöttem mindet.
Készítettem egy könnyed besamel mártást, ami a következőképpen történt: vajat melegítettem egy kisebb lábasban, majd beleszórtam a lisztet, amit lassú tűzön finoman pirítottam. Ezt követően jött a tej, amit folyamatos keverés közben csomómentesre dolgoztam össze, persze még mindig a tűz felett. Hagytam, hogy sűrűsödjön a mártás, majd a végén egy tojást is ütöttem a lábasba, na meg fűszerként szerecsendiót - és kész is voltam a mártással. Akkor jó a besamel állaga, amikor egy fakanálról már nem folyik le, de még szépen kenhető.
Elővettem egy tepsit, amire sütőpapírt dobtam. Az elősütött karajszeleteket egymás mellé pakoltam, majd mindegyikre terítettem egy-egy vékony sonka szeletet. Evőkanállal halmoztam a sonkákra besamelt, majd jött egy-két karfiol rózsa. Ezután ismét besamel érkezett, na meg egy halom reszelt sajt - ami majd gyönyörűen ráolvad a karfiolokra.
A sütő már üzemi hőmérsékleten izzik, vagyis 180-200 C-on - úgyhogy toljuk is be a tepsit. Mindaddig sütjük a húsokat és a karfiolokat, míg a sajt aranybarna nem lesz - aztán már csak tálalni kell.
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: