Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.
Hozzávalók ( legalább 8-10 adag leveshez ):
- 4 szál répa
- 3 szál gyökér zöldség
- 2 fej vöröshagyma
- 2 étkezési paprika
- 2 szál cukkini
- 1/2 fej zellergumó
- 2 fej paradicsom vagy 1 doboz hámozott, egész paradicsom konzerv
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 marék petrezselyem zöld
- 70-90 dkg csirkemell
- 2-3 ek oregánó
- 2-3 ek szárított bazsalikom
- 1-2 ek szárított metélőhagyma
- 1,5-2 dl paradicsom püré
- 50 dkg vörösbab (konzerv)
- 25 dkg fehérbab (konzerv)
- só és sok bors
- víz
Előkészítés:
- a zöldségek megtisztítása, megpucolása
- a hagymák apróra vágása
- a répák, a cukkinik és a paprikák felkockázása ízlés szerint
- a paradicsomok leforrázása, majd megpucolása, vagy a konzerv felnyitása, majd a paradicsomok nyolcrét vágása
- a csirkemellek felkockázása
A főzés:
- A bográcsot feltesszük a tűzre, majd a hagymát megpirítjuk. Ha már szépen alakul, akkor a felkockázott és besózott csirkemell darabokat rádobjuk a hagymára, majd hagyjuk, hogy szépen kifehéredjenek a kockák.
- Beleszórjuk az oregánót, a bazsalikomot és a metélőhagymát, majd alaposan összekeverjük a húsokkal őket.
- Érkeznek a zöldségek: a répa, a gyökér zöldség, a zeller, a fokhagyma, amikkel hagyom, hogy együtt piruljon még a hús, illetve hogy a répa kapjon egy kis karamellizált ízt is.
- Öntök alá annyi vizet, ami ellepi a levesem alapját, majd hagyom csendben rotyogni az egészet
- Jöhetnek a felkockázott paradicsomok, na meg a paradicsom püré is, amit szintén összedolgozok a levesem alapjával
- Só és bors, na meg petrezselyem zöld a következő összetevő, amelyek szintén klasszul belefőnek a levesbe. Ha igényli, akkor még jöhet víz is.
- Hogy tényleg mediterrán legyen az ízvilág, arra nagyon jó alapanyag a zsenge cukkini, jelen esetben zöld és sárga színű volt a piacon.
- Most felbontjuk a két babkonzervet, ami igazán intenzívvé változtatja a levesünket.
- Lassan kész vagyunk, de ha igényli, akkor önthetünk alá vizet, sózhatunk, borsozhatunk. A végén még érdemes beleszórni petrezselyem zöldet, majd tálalhatunk is.
És a konklúzió? Ez nem egy toszkán zöldséges bableves, de baromi finom, nagyon intenzív és "eteti" magát. Aki már szintén kezdi egy kicsit unni a bográcsgulyást, annak nagyon jó lehet ez az irány. Jönnek a szép nyári hétvégék, próbáljátok ki.