Hozzávalók:
- 200 g vöröslencse
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál répa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/2-3/4 l alaplé
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 kk gyömbér
- 1 kk római kömény
- 1 kk őrölt korinader
- 1 ek piros paprika
- só és bors
- balzsamecet
- kolbász
A két vöröshagymát megpucoljuk, majd feldaraboljuk. A két répát meghámozzuk, majd lereszeljük. A hagymát elkezdjük megdinsztelni és amikor már majdnem kész, akkor a répákat is beledobjuk - egy kicsit megkaramellizáljuk.
A hagymás és répás alapba belekanalazzuk a paradicsom pürét, majd érkezhet az alaplé. Nálam fagyott állapotú volt, így fel is kellett olvasztani őkelmét. Amint megvan a felolvasztás, akkor jöhetnek a fűszerek is.
A leves alapját klasszul összeforraljuk, botmixerrel simára dolgozzuk, ezt követően pedig jöhet a 20 dkg vöröslencse. Nem kell beáztatni, mert ez a fajta lencse nagyon könnyen megpuhul.
Míg a lencse puhul, addig felkarikázunk egy darabka kolbászt, amit egy serpenyőben szépen lepirítunk. Amint ezzel elkészülünk, akkor a serpenyő kolbászzsírjába bele kanalazunk 3-4 evőkanálnyi megfőtt lencsét, ráöntünk egy kevés balzsamecetet - és ezeket finoman összeforraljuk. Ez egy nagyon intenzív ízvilágú levesbetét lesz a kolbász-chipszek mellé.
Aki ezt a levest megfőzi, az ne számítson a hagyományos, magyaros lencselevesre. Ez egy pikáns ízesítésű, különleges összetételű étel, amit aztán gyakran meg is kell ismételni.
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: