Szilveszteri, virslis korhelyleves
2016. január 01. írta: Húsimádó

Szilveszteri, virslis korhelyleves

040

A szilveszteri pezsgő, sör és pálinka trakta utáni egyik legjobb étel, amivel érdemes indítani az új évet.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg savanyú káposzta
  • 1/2 kg füstölt sonka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 ek sertészsír
  • 1/4 kg kolbász
  • 1/4 kg virsli
  • 1 szál gyökér zöldség
  • 4-5 szál répa
  • 1-2 ek pirospaprika
  • 4 babér levél
  • kömény, só, bors, petrezselyem, chili vagy erős paprika
  • 1/2 citrom leve
  • liszt és tejföl a habaráshoz

 

A káposztát kinyomkodjuk, ha esetleg túl savanyú, akkor kicsit folyó vízben le is moshatjuk, majd a füstölt sonkát felkockázzuk.

015

020

A vöröshagymákat apróra daraboljuk, és egy nagyobb lábasban megdinszteljük a zsíron.

021

023

024

A virsliket és a kolbászt szintén feldaraboljuk - persze a virsli elmaradhat, mert ezt most csak a szilveszter miatt gondoltam a levesbe. A sonkát, a virsliket és a kolbászt kicsit összepirítjuk - így szerintem harmonikusabb lesz az ízvilág.

026

027

A megdinsztelt hagymát megszórom paprikával, majd mehet rá a a savanyú káposzta, amit így egy kicsit megfonnyasztunk. Ezt követően felöntjük vízzel, és hagyjuk fedő alatt főlni az egészet.

030

031

Érkezhetnek a fűszerek: só, bors, petrezselyem, babér és kömény kell az ízesítéshez, illetve jöhet a gyökér zöldség, majd a répa is. Ki hogyan szereti, de morzsolunk bele egy kevés chilit vagy erős paprikát - de azért túlzásba ne essünk. Mehet vissza a fedő, majd hagyjuk rotyogni a levesünket.

032

033

034

039

Utolsó fázisként készítünk egy tejfölös habarást, amit bedolgozunk a levesbe, majd hagyjuk egyet rottyanni. A legvégén egy fél citromot facsarunk a levesbe, így állíthatjuk be a savasságot - és a másnapos gyomor ezután hálás lesz a szakácsnak.

041

süti beállítások módosítása