Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)
2017. október 17. írta: Húsimádó

Házilag füstölt kacsamell vörösborban párolt körtével, francia rakott burgonyával és könnyed madársalátával (vinaigrette James Bond módon)

avagy főzzük/süssük meg a kedvenc recepted a konyhádban - 1.1

IMG 1362

IMG 1282

Igen, most én is kilépek a saját kis védett környezetemből, elutazom azért, hogy újabb receptekkel és élményekkel legyek gazdagabb. Igen, most egy új sorozatot szeretnék elindítani, ahol elsősorban nem én főzök, hanem Ti, én pedig szívom magamba az illatokat, az ötleteket, közben fotózok, majd megmutatom a végeredményt az olvasóknak. Remélem Nektek is jó ötletnek tűnik ez az új vállalkozás, amiben természetesen Rátok is számítok. Ha van egy klassz recepted, szeretnéd, hogy ez a recept meg is jelenjen a Húsimádó blogon, akkor írj rám - és meglátjuk, hogy mi születhet ebből az ötletből.

Hozzávalók:

  • kakukkfű
  • levendula
  • rozmaring
  • borsikafű
  • fokhagyma
  • só és bors
  • oliva
  • 4 db kacsamell

         ................

  • barnacukor
  • rizs
  • zöldtea
  • szegfűszeg
  • szegfűbors
  • fahéj
  • csillagánizs

Első lépésként készítünk egy pácot, amiben a beirdalt kacsamellek fognak pihenni, mielőtt megsütnénk őket. Ebben a pácban zöld és szárított fűszerek szerepelnek: kakukkfű, levendula, rozmaring, borsikafű, na meg az elmaradhatatlan fokhagyma, só és bors, na meg oliva olaj. A pácban legalább egy-két órát pihenjenek a mellek, majd a sütés előtt a fűszereket lekapargatjuk a húsról, de ki ne dobjuk őket, mert a füstöléshez még szükség lesz rájuk.

IMG 1155

IMG 1157

A kacsamelleket ezután elősütjük, ki-ki igénye szerint dolgozhat, vagyis lehet rozéra vagy mediumra sütni a húsokat - a lényeg az, hogy klassz ropogós legyen a kacsabőr. 

IMG 1243

IMG 1253

IMG 1266

Következik a füstölés. Előveszünk egy wok-ot, amit alaposan kibélelünk alufóliával, de úgy, hogy a fólia jócskán túllógjon a wok peremén - ugyanis majd össze kell csípni az egészet - de úgyis mindjárt látjátok a fotókon. Szóval fóliázunk ezerrel, majd a barnacukor és a rizs kerül a wok aljára. Erre a rétegre érkeznek a kacsamellekről lekapart pác fűszerei, a zöldtea, a szegfűszeg, a szegfűbors, a fahéj és a csillagánizs. Egy illatozó fűszerhalom alakul ki a tál alján, amire egy párolórácsot helyezünk - ezen fog a négy elősütött kacsamell majd pihenni. Felpakoljuk hát a húsokat, majd az alufóliát klasszul összecsípjük a wok tetején úgy, hogy lehetőség szerint "légmentes" legyen a burok. Természetesen esélye sincs annak, hogy a füst ki ne jöjjön, de hát egy konyhában kellenek is illatok, kell egy kis gőz vagy füst - mert hát ezért is csináljuk ezt a sok felhajtást. 

Az előkészített füstölőnket feltesszük a lángra, majd fél órán át füstöljük a kacsamelleket, amikor pedig lejárt a fél óra, akkor fél órán át még "hidegen", vagyis láng nélkül is füstöljük őket. Amint ez az idő is lejárt, akkor felbontjuk a füstölőnket, kiszedjük a négy húst, és letakarva pihentetjük őket.

IMG 1234

IMG 1239

IMG 1251

IMG 1252

IMG 1275

IMG 1271

IMG 1284
IMG 1313

Míg a húsok füstölődnek közben elkészíthetjük a köreteket és a kiegészítőket, amit én most egy külön posztbejegyzésben írtam le, ugyanis nem akartam túltolni a fotókat. Tehát készítünk egy könnyed madársaláta/radicchio kombót, amihez egy nagyszerű öntet jár, illetve a sütőben legyártunk egy francia rakott burgonya köretet, ami nagyon jól dolgozik együtt a kacsamell szeletekkel. 

Péter barátom nem bízott semmit sem a véletlenre, így még vörösorban párolt körtét is készített, ami a többi fogás után már nem igényelt túl nagy figyelmet, de ami aztán szintén szépen kiegészítette az ízeket a tányéron.

IMG 1176

IMG 1294

IMG 1300

IMG 1302

IMG 1335

Szépen összeállt minden ahhoz, hogy tálalhassunk, már csak szépen fel kell szeletelni a húsokat, kiemeljük a kerámia tálkákból a francia rakott burgonyákat - majd élvezettel fogyasztjuk Péter főztjét. Nem hiába az én barátom, nem tudott most sem hibázni... :-D

IMG 1355

IMG 1358

IMG 1359

Arcsi barátomról már ejtettem egy-két szót a blogon, ugyanis Ő volt az, akivel már gimnazista korunkban nekiálltunk kacsát és csirkét sütni, sokat foglalkoztunk azzal, hogy hol és miként tudunk jó kajákat enni vagy főzni, sőt Vele költöttem el az első havi fizetésem jó részét egy éttermi vacsorára, ahol az akkor még kezdő séf, Macsinka János fogásaira költöttük kb ezer forintot... Szép és élménygazdag időszak volt, a harminc éves barátság azóta is tart, még annak ellenére is, hogy Peti szinte alig van itthon Magyarországon, de azért egy-egy koncert, egy-egy jó kajálás mindig összehoz bennünket. Most pénteken Sting volt az egyik apropó a találkozásunkhoz, a másik pedig az az étel, amit Peti szeretett volna megmutatni nekünk. Íme tehát az első bemutatkozó recept, a speciálisan füstölt kacsamell.

süti beállítások módosítása