Igen megint egy kis Mexikó, bár azért azt érdemes tudni, hogy a burrito azért inkább egy tex-mex (vagyis amerikai-mexikói) étel - de szerintem nem is ez a lényeg, hanem az, hogy van benne koriander, chili, csoki és poblano paprika is - vagyis egy kicsit mégis mexikói.
Hozzávalók:
- 40-50 dkg darált sertés vagy marhahús
- 10-15 dkg bab (konzerv vagy beáztatott és előfőzött)
- 2-3 kk római kömény
- 1-2 fej fehér vagy vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3-4 paradicsom
- 3-4 kisebb pobalano paprika
- 1-1,5 nagyobb kápia vagy kaliforniai paprika
- 1-2 ek szárított koriander
- 1-3 ág friss koriander
- 4-6 kocka étcsoki
- só és bors
- lime
- GABKO chili vagy szárított chili
- tortilla lapok
A hagymákat és a fokhagymákat feldarabolom, majd vékony olajon elkezdem pirítani, miközben rászórom a római köményt is. A fűszer illata átjárja a konyhát, ami rögtön meg is alapozza a főzést. Jöhet a darált hús, érkezik a chili, a só és a bors, na meg egy szép adag koriander is. Szépen összedolgozom az alapanyagokat, jöhet az alapba a paprika, a paradicsom - amiket szépen előtte felkockáztam. Nem ragozom túl a receptet - legyetek kreatívak, tegyetek bele minden olyasmit, amit jónak láttok, ami illik ehhez az ételhez.
Persze nem hiányozhat a poblano paprika és a bab sem, majd amikor már lassan minden összeért, akkor érkezhet az étcsoki, ami megadja az étel selymességét, krémességét - és láss csodát, nem egy édes íz lesz a végeredmény, hanem egy telt, pikáns ízhatás.
A tortilla közepébe halmozok egy nagyobb adag chilis, csokis babot, szórok rá még egy kevés friss koriandert, majd szépen, szorosan feltekerem a tésztát. Ha szeretnéd, még grillrácson átpiríthatod, de én már annyira éhes voltam, hogy ez már fel sem merült bennem.
Én még kiegészítésnek készítettem egy-egy tálkányi fehér hagymás, paradicsomos, korianderes salsát is, amit alaposan meglocsoltam lime levével - ami igazándiból előhozta ismét a mexikói élményeket.